Mačevanje

Mačevanje je jedna od najstarijih veština, prvi mač je napravljen još 3.000 godina pre nove ere, i za razliku od drugih sportskih disciplina, mačevanje je HRANILO, BRANILO I ZABAVLJALO. Mač je značio – život. Na maču se zaklinjalo. Srpski mačevaoci su bili slavni i cenjeni. Pomenimo Despota Stefana Lazarevica koji je u svoje vreme bio NAJBOLJI vitez svih evropskih mačevalackih turnira.

Danas se savremeno, sportsko mačevanje bitno razlikuje od mačevanja u prošlosti. Predstavlja sport koji zahteva poštovanje sportskih pravila, protivnika, sudija, puno rada i odricanja da bi ste postali šampion. Ono što će vam svaki mačevalac reći kad prvi put uzmete oružje u ruke, kad se prvi put borite za svoj klub, za svoju zemlju, to je osećaj koji ćete pamtiti za života. A ono što je najlepše, možete imati deset ili pedeset godina, nije kasno da postanete dobar mačevalac, naučite da poštujete sebe i protivnika i uživate u borbi i nadmudrivanju na plemenit, sportski način.

Posle alpinizma i trke Formule, mačevanje je jedna od tri najteze sportske discipline. Trenirati mačevanje znači: voleti mačevanje, biti veoma istrajan i strpljiv.

DISCIPLINE

Postoje tri discipline: mač, floret i sablja. Razlikujuse po obliku oružja, važećoj bodnoj površini i tehnici mačevanja.

Standarna oprema obuhvata: Zaštitnu masku, rukavicu za ruku u kojoj je oružje, gornji deo odela, bermude, čarape. Ispod odela, posebno žene, nose posebne grudnjake od plastike zbog uboda. sva oprema je testirana i trpi veliku silu, tako da je praktično nemoguće probušiti odelo ili masku.

Floret:

Najmanja garda (zaštita ruku), najbrže oružje, važeća bodna površine samo grudni koš. Nose se prsluci koji se zovu plastroni, protkani metalnim nitima, da bi aparat registrovao ubod. Floret zahteva izuzetnu tehniku i brzinu. Priznaje se samo ubod u Plastron.

Mač:

Veća garda, bodna površina celo telo (od vrha patike, do vrha maske na licu). Zahteva dosta koncentracije, ali je najlakši za shvatanje borbe.

Sablja:

Najveća garda sa posebnim delom koji štiti šaku, bodna površina od pojasa na gore, nose plastron sa dugim rukavima. Izuzetno dinamična, priznaje se ubod i sečenje protivnika.GLORIE AUX ARMES, RESPECT AUX MAITRES, HONNEUR AUX DAMES

Highslide for Wordpress Plugin